SEBEÚCTA JAKO NEJLEPŠÍ DIETA

Rajčatová polévka bez rajčat

Rajčata jsou často považována za zdravou potravinu, ale ne pro každého jsou ideální. Tady je pár důvodů, proč mohou být problematická: 1️⃣ Obsahují antinutrienty - rajčata patří do čeledi lilkovitých, stejně jako brambory nebo paprika. Obsahují lektiny a alkaloidy (např. solanin a tomatin), které mohou dráždit střeva, zhoršovat záněty a oslabovat trávení, zejména u lidí s autoimunitními nemocemi nebo citlivostí na lektiny. 2️⃣ Mohou zhoršovat zánětlivé procesy - u některých lidí mohou rajčata přispívat k bolestem kloubů, ekzémům nebo střevním potížím, protože podporují uvolňování histaminu, což může zhoršit zánětlivé reakce v těle. 3️⃣ Kyselost dráždí žaludek - rajčata jsou přirozeně kyselá, což může být problém pro lidi s refluxem, pálením žáhy nebo citlivým trávením.

💡 Pokud ti rajčata nedělají dobře, neboj se je omezit. Každé tělo reaguje jinak a není potřeba se nutit jíst něco jen proto, že je to „zdravé“. 😉

Ingredience:

  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 - 2 červené řepy
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar
  • troška sojové omáčky
  • umeocet a jablečný ocet
  • citrónová šťáva cca z 1 citronu
  • na dochucení může a nemusí být (vegan) smetana 
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
  • na zahuštění vařené jáhly (nebo jiná obilovina)

Postup:

  • 1
    Důkladně omyj červenou řepu, neloupej ani neokrajuj, aby Ti tzv. “nevykrvácela”, a dej ji vařit do osolené vody (podle stáří se vaří 20-40 minut).
  • 2
    Připrav si teplý si zeleninový vývar.
  • 3
    Na kvalitním oleji nech osmahnout nakrájenou cibuli a trochu soli, nech lehce zesklovatět a přidej na kostičky nakrájenou mrkev a celé to s láskou orestuj. Zalij horkým vývarem a vař do měkka.
  • 4
    Po uvaření řepy (vidličkou píchni a zkus, zda už je měkká) ji přidej na kostky pokrájenou do polévky a vše dohladka rozmixuj - ano, stále neoloupanou! 🙂
  • 5
    A když je hotovo, tak už přidej jen sójovou omáčku, umeocet či jablečný ocet a citrónovou šťávu podle chuti.
  • 6
    Jako úplný top pokapej smetanou, posyp bylinkami a upraženými semínky. Mńááááám!!! 🙂
  • 7
    Můžeš ještě zkusit:
    Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouhej na jemno a doslova do polévky vyždímej). Místo mrkve můžeš použít v zimě dýni a v létě cuketu. 🙂

Dobrou chuť!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Vločková polévka

Fazolový guláš

Čočková sekaná

Cottage Cheese placičky

Bramboráky bez mouky

Slaná snídaňová omeleta s avokádem

Brokolicová polévka s ovesnými vločkami

Mňamka bez cukru s tvarohem

Nepečený FIT dezert

Bezlepkový kváskový koláč se švestkami

Brambory s rajčaty a cizrnou