SEBEÚCTA JAKO NEJLEPŠÍ DIETA
Rajčatová polévka bez rajčat
Rajčata jsou často považována za zdravou potravinu, ale ne pro každého jsou ideální. Tady je pár důvodů, proč mohou být problematická: Obsahují antinutrienty - rajčata patří do čeledi lilkovitých, stejně jako brambory nebo paprika. Obsahují lektiny a alkaloidy (např. solanin a tomatin), které mohou dráždit střeva, zhoršovat záněty a oslabovat trávení, zejména u lidí s autoimunitními nemocemi nebo citlivostí na lektiny.
Mohou zhoršovat zánětlivé procesy - u některých lidí mohou rajčata přispívat k bolestem kloubů, ekzémům nebo střevním potížím, protože podporují uvolňování histaminu, což může zhoršit zánětlivé reakce v těle.
Kyselost dráždí žaludek - rajčata jsou přirozeně kyselá, což může být problém pro lidi s refluxem, pálením žáhy nebo citlivým trávením.
Pokud ti rajčata nedělají dobře, neboj se je omezit. Každé tělo reaguje jinak a není potřeba se nutit jíst něco jen proto, že je to „zdravé“.

Ingredience:
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 1 - 2 červené řepy
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- sůl
- zeleninový vývar
- troška sojové omáčky
- umeocet a jablečný ocet
- citrónová šťáva cca z 1 citronu
- na dochucení může a nemusí být (vegan) smetana
- na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
- na zahuštění vařené jáhly (nebo jiná obilovina)
Postup:
- 1Důkladně omyj červenou řepu, neloupej ani neokrajuj, aby Ti tzv. “nevykrvácela”, a dej ji vařit do osolené vody (podle stáří se vaří 20-40 minut).
- 2Připrav si teplý si zeleninový vývar.
- 3Na kvalitním oleji nech osmahnout nakrájenou cibuli a trochu soli, nech lehce zesklovatět a přidej na kostičky nakrájenou mrkev a celé to s láskou orestuj. Zalij horkým vývarem a vař do měkka.
- 4Po uvaření řepy (vidličkou píchni a zkus, zda už je měkká) ji přidej na kostky pokrájenou do polévky a vše dohladka rozmixuj - ano, stále neoloupanou! 🙂
- 5A když je hotovo, tak už přidej jen sójovou omáčku, umeocet či jablečný ocet a citrónovou šťávu podle chuti.
- 6Jako úplný top pokapej smetanou, posyp bylinkami a upraženými semínky. Mńááááám!!! 🙂
- 7Můžeš ještě zkusit:Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouhej na jemno a doslova do polévky vyždímej). Místo mrkve můžeš použít v zimě dýni a v létě cuketu. 🙂
Dobrou chuť!

Do této členské sekce nemáte přístup
Vločková polévka

Do této členské sekce nemáte přístup
Fazolový guláš

Do této členské sekce nemáte přístup
Čočková sekaná

Do této členské sekce nemáte přístup
Cottage Cheese placičky

Do této členské sekce nemáte přístup
Bramboráky bez mouky

Do této členské sekce nemáte přístup
Slaná snídaňová omeleta s avokádem

Do této členské sekce nemáte přístup
Brokolicová polévka s ovesnými vločkami

Do této členské sekce nemáte přístup
Mňamka bez cukru s tvarohem

Do této členské sekce nemáte přístup
Nepečený FIT dezert

Do této členské sekce nemáte přístup
Bezlepkový kváskový koláč se švestkami

Do této členské sekce nemáte přístup